Emberi Értékek Díjátadó Gála és Jótékonysági Koncert 2024
2024. május 27. írta: amanda elstak

Emberi Értékek Díjátadó Gála és Jótékonysági Koncert 2024

 

„Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ.”



Jótékonyság, segítségnyújtás. Olyan helyeken, ahol szükség van rá. Olyan szívekben és lelkekben, ahol nagy a káosz és az űr. Mire asszociálsz elsőként, amikor meghallod a jótékonykodás, vagy éppen az elfogadás szavakat? Nekem egyből melegség járja át a szívemet, és azt érzem, hogy most élek csak igazán. 

A feltétel nélküli adakozás és segítségnyújtás új kapukat nyit meg az emberiség előtt, csak tudni kell figyelni és meghallani a kétségbeesett kiáltásokat.

 

A mai világban úgy érzem, nem elégszer hívjuk fel a figyelmet a toleranciára és a jótékonykodás fontosságára. Te például mikor nyújtottál utoljára segítő kezet egy rászorulónak? Érdek és mindenféle hátsó szándék nélkül. Pusztán azért, mert úgy érezted, ez a helyes lépés az adott helyzetben.



A hatalmas sikerrel zárult az idei 

Emberi Értékek Díjátadó Gála és Jótékonysági Koncert arról Amanda Elstak transzszexuális műsorvezetővel az ünnepség főszervezőjével beszélgettem.

 

Először viszont a jótékonyságról a rászorulók segítéséről, támogatásáról és ennek társadalmi fontosságáról beszélgettem, két fantasztikus emberrel. Nagy Viktóriával és Bodnár Sándorral. Mindketten a dél-pesti régióban élnek, és hivatásuk a rászorulók, fogyatékos gyermekek és felnőttek, az idősek, a nehéz helyzetbe került, beteg emberek támogatása. Ők, ketten nemcsak a közvetlen környezetükben, hanem az ország minden szegletében segítenek.

 

 

Viktória és Sándor mindketten civil szervezeti vezetők, a közösségnek szentelik életüket. Önzetlenül, feltételek nélkül próbálnak segíteni mindenhol, és bizony, nagy szükség van rájuk. Nagy Viktória négy éve elnöke az Élni Akarunk Közhasznú Alapítványnak, de az önkéntes, segítő, támogató munkája évtizedekre vezethető vissza.

 

Beszélgetésünk közben is segélykérést kapott egy egyedülálló anyától, akinek élelmiszerre és gyógyszerre volt szüksége mozgássérült, ADHD-s gyereke számára. Viktória hezitálás nélkül kijelentette, hogy amint végez az interjúval, elcsomagolja, amit otthonra főzött, és elviszi a segélykérőnek, a gyógyszereket pedig kiváltják együtt. Hihetetlenül megindító volt személyesen is átélni egy ilyen pillanatot! .

 

Bodnár Sándor a Dél-pesti Patrióták Szakmai Egyesület elnöke, amely szervezet tavaly, kora tavasszal lett bejegyezve, de munkája is sokkal korábban kezdődött. Sándor az az ember, akitől érdemes hitet, odaadást, és önzetlenséget tanulni. Keresztény hitével, és családbarát hozzáállásával összhangban támogatja a hozzá fordulókat, azt a példát állítva, hogy a segítőkészség, a kedvesség és mások felemelése mindenkit megillet, kirekesztés nélkül, mert az igazi felebaráti szeretet feltétel nélküli.

 

Tavaly áprilisban mind a ketten Magyar Jótékonysági Nagydíj elismerésben részesültek, idén Viktória Magyar Elismerő Oklevelet, Sándor Egyenlő Esély díjat vehetett át az ünnepségen amiket



 Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese és 

 

Szűcs Balázs Erzsébetváros alpolgármestere adott át. 

Ők ketten minden évben fővédnökei a Amanda Elstak országos jótékonysági eseményeinek. 

 

Alpolgármester Úr nyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fantasztikus, csodálatos tulajdonság a segítőkészség és az elfogadás, ezért is bírnak Emberi Értékekkel a díjazott emberek.

Ebben az évben már Nagy Viktória is segít a jótékonysági események szervezésben , Amanda Elstak műsorvezetőnek, Mohácsi Krisztina a 3 H Segítő Közhasznú Egyesület alelnöke pedig a lebonyolításában .

 

Amanda országos jótékonysági rendezvényeinek állandó egyik műsorvezetője Krsják Attila.

 

Amanda Elstakkal, a másság elfogadásának élharcosának is fektettem pár kérdést.

 

„Egy olyan ország a vízióm , ahol nincs jelen a megkülönböztetés semmilyen formája” -  Amanda Elstak transzszexuális műsorvezető.



Mit jelent a 21. században transzneműnek/homoszexuálisnak vagy éppen leszbikusnak lenni?

 

Nekünk nem jelent mást, mint eddig, az életünket. De a ciszhetero társadalomban egyre inkább kezd kialakulni a tudat, hogy melegnek, leszbikusnak, transzneműnek lenni egy diverzitás, és nem valamiféle adottság, ne adj isten rendellenesség. 

A mi szempontunkból, Magyarországon, sajnos nem ilyen szerencsés a helyzet. 

A társadalmi megítélés egy dolog, de transzneműként a bürokráciára vagyunk utalva, az pedig nem a mi oldalunkon áll. Aki ilyen körülmények között is keresztülviszi a nehézségeken az akaratát, megéli a valódi énjét, nem enged az akadályoknak és hasznos tagja lesz a társadalomnak, az egy bátor és jó ember, aki megérdemli a megbecsülést.



 

Június a Pride hónapja, neked milyen tapasztalataid vannak ezzel a témával kapcsolatban? 

Hogy érzed, manapság az emberek elfogadóbbak az LMBTQ-közösséggel kapcsolatban vagy nem változott semmi az évek során ebben a tekintetben?

 

Nehéz a magyar társadalom egészéről beszélni, mert jelenleg minden társadalmi kérdésben megosztottabbak mint valaha. Ebben nagy szerepe van a politikai légkörnek is, amely már sok éve uralkodik. Én azt látom, hogy azok, akik eddig is nyitottak voltak a békés együttélésre, sokkal többet tesznek ezért, mint eddig bármikor. Ennek alapvetően örülök, de az is igaz, hogy nem szabad átesni az ominózus ló másik oldalára, gondolok itt a Pride hónapot uraló szivárványkampányra . Fontos, hogy legyen egy biztos pont, ami köré a közösségünk szerveződik, de nem szabad elfelejteni, hogy a célunk NEM AZ, hogy egy buborékban éljük le az életünket, hanem hogy magyarként, a hazában teljes értékű állampolgárok lehessünk, mint bárki más. Mi csak erre vágyunk.

 

Téged ért valaha olyan sérelem, ami nagyon benned maradt és kihatással volt a jövőbeli viselkedésedre ?

 

Soha az életben nem ért semmilyen formában bántás . Vezettem műsort, őrző-védő céget, marketing csoportot. Abban az időben egy kézfogás is elég volt, mindenféle papírmunka nélkül, mert minden partnerem megbízható embernek tartott, hiszen soha nem adtam okot a kételkedésre. Ha korrekt és emberi voltál, akkor mindegy volt, hogy mi a szexuális beállítottságod vagy indentitásod. Ezt ma már sajnos nem mondhatom el. A feszült társadalmi légkör miatt sokkal kisebb dolog miatt is ölre mennek az emberek, a gender- és szexuális diverzitás pedig csak olaj a tűzre. Ettől függetlenül nemmel válaszolok, mert bár próbálkoztak mások a sárba tiporni, többek között az identitásomat felhasználva ehhez, 

de nem engedem, hogy ezek eljussanak 

a lelkemig. Nem engedhetem meg magamnak, a társaimmal és a pártfogoltjaimmal szemben, hogy intoleranciával válaszoljak az intoleranciára. Ezt a viselkedésemet 

soha, semmi nem fogja megváltoztatni.

 

Mit üzennél azoknak, akik még csak most ébrednek rá arra, hogy szexuálisan mások, mint a többi ember?

 

Én ezt az egy szót üzenek : megéri. .

Egy ember sem érdemel olyan rossz sorsot,  hogy úgy élje le az életét, olyan személyként aki soha nem is  létezett.

Ezt a fájdalmat kevesen érzik át, sokszor hosszú évek múltán ébrednek csak rá, hogy a valósággal járó fájdalom még mindig enyhébb, mint amit a hazugság hoz. Merj önmagad lenni, mert nincs más választásod ! 

Én segítek, nem vagy egyedül.



 

Emberi Értékeket Elismerő Bizottság

Megbízás

2023 jan. 01. és 2027 dec. 31. között 

 

Tagjai:

Szécsényi Andrea

Bizottsági elnök

Magyar Esélyegyenlőségi-díjas,

 

Zoltai Andrea

örökös bizottsági tag (VÉTÓJOGGAL)

Magyar Toleranciadíjas és Magyar Tolerancia Nagydíjas.

 

Némethné Győry Mária

Kineziológus , Magyar Tolerancia- és Magyar Jótékonysági és Emberi Hang-díjas,

 

Tollas Tímea

Írónő, közgazdász,

Magyar Toleranciadíjas,

 

Nagy Viktória

Az Élni Akarunk Közhasznú Alapítvány elnöke, Magyar Elismerő Okleveles,

Magyar Jótékonysági Nagydíjas,

 

Jalcs Irén

Magyar Tolerancia-, Magyar Jótékonysági és Emberi Hang-díjas, írónő,

 

Bodnár Sándor

Délpesti Patrióták Szakmai Egyesület elnöke.

Magyar Jótékonysági Nagydíjas,

 

Mohácsi Krisztina

A 3H Segítő Egyesület alelnöke,

Magyar Esélyegyenlőségi és Magyar Jótékonysági díjas.

 

Dr. Hegyi Anna

Jogász

Magyar Toleranciadíjas,



<span style="font-size: 11pt; font-family: Arial, sans-serif; color: #000000; background-color: transparent; font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; font-variant-al

A bejegyzés trackback címe:

https://emberiertekekdijatadogala.blog.hu/api/trackback/id/tr1318414233
süti beállítások módosítása